Sunday, November 27, 2011

W yang pening.

Pening bila baca ayat manja dan konon comel ni. Stress tau. Maklumlah aku manusia skema yang membaca mengikut ejaan yang ditulis. Kalau tulis cayum, memang aku baca dan faham cayum.Takkan jadi sayang.

Ada satu lagi trend yang aku rasa euww, geli. Bila penggunaan W secara berleluasa. Sengaja menokok tambah w pada perkataan macam letteww. Apa lettew-lettew? Sekeh kang. Keluar jadi kluwar, sesuai jadi sesuwai dan banyak lagi. Kalau yang tulis penuh, boleh lagi nak baca. Tapi kalau yang pakai singkatan dan tambah w, mahu tak terbelit serebrum aku bila baca tulisan orang macam ni.


Yang ni pulak menambah UNK pada perkataan. Contoh: cayunk, korunk, skrunk, macam nak nampak moden eh? pfft. Penink larh weh. Masa jawab kertas BM dalam UPSR, PMR, SPM pandai yek guna Bahasa Malaysia standard. Tapi bila tulis dalam internet, cikgu BM tengok pun dia menangis. Konfirm 9G. Fail. Ejaan budak tadika pun lagi bagus dari mereka ni.

Nota tangan: Gunalah bahasa yang mudah difahami.

14 sen?!:

Botak said... Reply Comment

short form kalau nak hantar mesej mungkin sesuailah kot., tapi janganlah guna short form yang pelik²., mampus nak faham.. :P

محمد رازيق said... Reply Comment

itulah pasal.. dah singkat nak dilainkan lagi pula sebutan.. huhu. apa nak jadilahkan.. salam maal hijrah, salam kenal..

Sha. N. said... Reply Comment

@Botak : Betul tu...Tapi berpada-pada jugak la nak tulis short form dlm handset. Kalau yg pelik memang susah nak faham...

@ Razik: Ha, tu lah.. Kesian kat orang macam saya ni..hehehehe

Anak Wak Mail said... Reply Comment

sikit-sikit tak pe la kan..ni sampai org yang baca tergeliat lidah..haha..xgitewww??..;P

neesa_jun said... Reply Comment

ni la zaman skg..terasa tua plak adek2 ad bhs sendirik..haha..erm...org nak makinsimple dorg makin berbelit...

lyza said... Reply Comment

sama la saya pun..gile benci baca tulisan macam nie..sikit2 bleh la kan.. ni klau dah keseluruhan karangan..mau pitam baca..tak gak.. slalunya saya tak baca..blah terus..

klau sms ke..paham la kan..sebab nak jimat perkataan..tapi, kalau kat emel, kat blog, pun nak shortcut.. payah la..slalunya mmg saya tak baca blog macam tu..malas nak kerah otak nak tahu apa yang d ceritakan...huhuhu...

salam perkenalan dari saya..thks singgah my blog..^_^

✿ Myra ✿ said... Reply Comment

yeahhh, sokong 500%!

Sha. N. said... Reply Comment

Anak Wak Mail : Semua sekali terbelit. Bukan takat lidah jewwww.hee

Neesa: Heeee.. tu la, kena sedar diri yang kita dah tua..

Lyza: Saya pun sama.. tak tahan.. Larikkk!!

Myra: heeeee...

Qil_H0shi said... Reply Comment

kadang2 ber W gak :).,sentap aty mak bace entry nih.,hehe.,
tapi sejak berbl0g nih.,taip msj p0n mcm taip krgn spm :)

Cik tikah said... Reply Comment

setuju! geli..

Juliet_iRa~" said... Reply Comment

sokongg 200%..

hee sllnya bdk2 kot y guna ni..

pelik2 je bhs..;p

Wanie said... Reply Comment

hahaha..yeah, say no to those words! tak pandai nak bace la word budak modern skang :D

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said... Reply Comment

puas aku cari blog kau... rupanya tukar URL, kak nad pun sama. mana eh blog dia.. korang ni tak bagitau pun hahah

Sha. N. said... Reply Comment

@Azza: Hahaha.. tak sengaja tak bagitau.. Tak pe, aku selalu je jejak blog ko.heeeee