Thursday, September 23, 2010

3 idiots


Filem bollywood tahun 2009. Tapi aku baru tengok. Lambat setahun. Serius, cerita ini sangat best. Rugi kalau tak tengok. Truly inspiring in a simple way. Anda boleh gelak, menangis dan belajar sesuatu.

Cerita berkisarkan pasal sistem pembelajaran. Yang mana student sebenarnya bekejar-kejar untuk jadi nombor satu. Dapat gred yang bagus untuk senang dapat kerja. Lebih kepada menghafal teori bukan untuk memahami konsep. Boleh dikatakan macam menyindir jugaklah. Yelah, cuba fikirkan ada ke orang yang belajar untuk belajar? Bukan sebab nak dapat degree atau yang sewaktu dengannya? Dan aku memang suka macam mana dia interpret cerita ni dengan cara senang untuk memahami.

Dan yang paling terkesan, pengajarannya, kita buatlah kerja apa yang kita suka. Ini antara quote yang aku nak share.

Pursue excellence, and success will follow.

Everyone sunk in race, what's the use if you come first studying like this ?
Will you improve your knowledge? No.
Only pressure will increase.

If your friend fails, you feel sad. But if your friend comes first, you feel even more sad!

A grade students- King
C grade students- Slave

Be self- efficient, then success will follow behind you.

Nota tangan; Good luck

2 sen?!:

qlachan said... Reply Comment

best sgt ke? lame xlayan cite hindustan ni...btw, sori sha, xde idea tuk post kt my blog..nxt time eyhh

ChEnta AtiEy said... Reply Comment

Best SANGAT2x.
kalo x caye, bole claim kueh raye